Het verschil tussen recruitment marketing en employer branding

Voor eens en voor altijd een duidelijke definitie van recruitment marketing en employer branding én het verschil tussen de twee.

De definitie van recruitment marketing

Over de definitie van recruitment marketing bestaan – uiteraard – verschillende meningen. De beste definitie die wij vonden was deze:

“Recruitment marketing omvat alle strategieën en tactieken die je inzet om je als werkgever te promoten, zodat je talent vindt, aantrekt, betrekt en uiteindelijk overtuigt om te solliciteren.”

Vooral de laatste opsomming vinden wij in deze definitie heel belangrijk. Recruitment marketing gaat namelijk niet enkel over naamsbekendheid of goede vacatures. Het is een volledig proces waarin een bedrijf en een potentiële toekomstige medewerker samen verschillende stappen doorlopen.

De definitie van employer branding

Ook over de definitie van employer branding wordt gediscussieerd, maar vaak komt het terug op dit:

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

Bij deze en gelijkaardige definities zien we vooral de woorden “positie”, “imago”, “reputatie” terug komen.

Het verschil tussen beide

In het algemeen wordt employer branding gezien als een onderdeel van recruitment marketing. Je wil namelijk dat een potentiële medewerker weet waarvoor je staat en wat je waarden zijn voor hij/zij komt solliciteren. Het nadenken over je employer branding wordt dan ook vaak gezien als een eerste stap van een goede recruitment marketing strategie. Wat zal je anders vertellen wanneer je naar je potentiële toekomstige medewerkers communiceert? “Wij hebben een ping pong tafel en lekkere koffie” volstaat al lang niet meer.

Wil jij aan de slag met jouw recruitment marketing of employer branding? Bekijk hier onze andere blogs of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Verder op de hoogte blijven?

Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg onze tips & tricks rechtstreeks in jouw mailbox.